Dierenartsencentrum

"DE BRUG"

Leptospirose, ook in Gent?

 

Leptospirose of ook wel rattenziekte genoemd is een bacterie die bij honden erge nier- en leverschade kan geven met frequent sterfte tot gevolg. Ook mensen kunnen via hun dieren besmet worden. Dit is geen ziekte die enkel voorkomt op het platteland, maar ook in verstedelijkte gebieden zoals hier in Gent wordt de ziekte frequent gerapporteerd!

 

Ratten en andere kleine knaagdieren  kunnen drager zijn van deze bacterie.  Dragers scheiden leptospirose uit via de urine. Deze bacterie overleeft als die terechtkomt in stilstaand water & vochtige aarde. De bacterie kan overleven bij een buitentemperatuur van 0 tot 25 graden Celsius. Leptospirose wordt door honden opgenomen via het drinken van stilstaan water of via penetratie door de (beschadigde) huid. Gezien Gent vele parken en waterwegen kent en ook ratten zich er thuis voelen, is het risico dat jouw hond deze ziekte krijgt, vrij hoog.

 

Alle honden kunnen besmet worden, maar vooral jonge honden zijn gevoeliger om erge ziekte te vertonen. Er zijn verschillende types rattenziekte die ook een verschillend ziektebeeld kunnen geven. Eens je hond ziek wordt, zijn vaak de lever, longen  en/of de nieren aangetast. Dit gaat gepaard met erge schade van deze organen, zo erg dat er snel sterfte van je dier kan optreden. Als de ziekte minder snel progresseert,  worden vaak symptomen zoals koorts, braken & geelzucht opgemerkt. Een ziek dier moet hierbij dan worden omringd door intensieve zorgen, en er is niet steeds garantie dat je dier de ziekte overleeft. Vaak is er een blijvende nierschade aanwezig bij overleving.

 

Het grote gevaar van Leptospirose is dat deze een zo├Ânose is. Dit wil zeggen dat de ziekte kan worden overgebracht op mensen. Dit via ge├»nfecteerde dieren (ratten, honden). Volgens een recent onderzoek zou 1/13 van de eigenaars van honden en ratten & 1/50 van de dierenartsen seropositief zijn. Ook wij kunnen hierdoor ziek worden en aanvankelijk griepachtige symptomen vertonen. Hierna kunnen wij ook een erge nier,- lever- of longschade krijgen.

 

Het best is dat we preventief de ziekte gaan bestrijden:

 

- Elke hond moet gevaccineerd worden,  deze vaccinatie jaarlijks moet herhaald worden.

 

- Knaagdieren worden best bestreden. Gebruik je hiervoor vergif, hou deze dan buiten bereik
   van je eigen dieren!

 

- Beperk het contact tussen je hond en knaagdieren.

 

- Probeer te vermijden dat je hond uit plassen drinkt. Heb je een vijver in de tuin of grachten
  omheen je huis, dan zet je deze beter af, zodat je hond niet bij het water kan.

 

 

Brugsesteenweg 605, 9030 Mariakerke (Gent), Tel. 09 226 68 46, Gsm 0475 27 88 96