Dierenartsencentrum

"DE BRUG"

De cavia

 

Cavia’s zijn lieve en sociale dieren die liefst een kameraadje hebben. Het is echter niet aan te raden om konijnen en cavia’s samen te zetten omdat het konijn soms agressief kan zijn tov de cavia, en omdat konijnen soms drager zijn van Bordetella, een bacterie waar ze zelf meestal niet ziek van worden maar die ze kunnen doorgeven aan de cavia, die er wel erge ademhalingsstoornissen kan van krijgen.

 

Huisvesting:

Liefst een zo groot mogelijke kooi: 4 tot 5 x de lengte van een uitgestrekte cavia. De kooi moet niet zo hoog zijn omdat een cavia niet springt.

 

Voortplanting:

Als je wil kweken met je vrouwelijk cavia’tje doe je dat best de eerste keer voor ze 1 jaar oud is. Daarna vergroeit haar bekken en als ze dan nog voor de eerste maal moet bevallen,heb je veel kans dat het met een keizersnede moet gebeuren.

Als je een mannetje en een vrouwtje samen zet, maar geen jongen wil , kun je het mannetje laten castreren op 2 à 3 maanden .

 

Voeding:

Ook een cavia heeft veel vezels nodig, dus moet veel vers hooi krijgen.

Best geef je daarnaast zo veel mogelijk groenten bv. boerenkool, spinazie, bleekselderij, komkommer, wortel, paardenbloem.

Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken. Daarom moeten ze dit elke dag via de voeding bijkrijgen. Vele groenten bevatten vit C, het wordt ook toegevoegd aan commerciële voedingen, maar het is een erg onstabiel vitamine, en vervalt vrij snel, zodat een korrelvoeding die voor de rest perfect in orde is, toch na enkele maanden op een rek in de winkel  gestaan te hebben te weinig vitamine C kan bevatte voor de behoeftes van je cavia.

Daarom geef je best je cavia dagelijks 20-30mg vit C extra in zijn drinkwater, of nog beter via kindervitamine C tabletjes.

 

Brugsesteenweg 605, 9030 Mariakerke (Gent), Tel. 09 226 68 46, Gsm 0475 27 88 96