Dierenartsencentrum

"DE BRUG"

Hoe kies en koop ik het best mijn nieuwe hond?

Een pup in huis nemen is een langdurige verbintenis omdat een hond gedurende een tiental jaar uw metgezel in huis kan zijn. Dit pluizig bolletje vol energie zal men moeten beschermen, opvoeden, voeden, verzorgen en vertroetelen. Men moet beseffen dat het gaat groeien en zijn karakter gaat tonen. Een goede keuze is belangrijk.

 

Het ras

Een pup van eender welk ras is onweerstaanbaar. Een kleine herdershond is even aandoenlijk als een mini Maltezer. Hoe kiezen? Wat worden ze op volwassen leeftijd?

Raadpleeg een hondenencyclopedie waar elk ras objectief beschreven staat. Hoe is hun karakter? Hebben ze ruimte en beweging nodig? Zijn ze gemakkelijk in de omgang? Hebben ze veel verzorging nodig? Loop eens rond op "alle rassen hondententoonstellingen" of bij fokkers en bestudeer de gedragingen van de dieren.

Laat u niet beïnvloeden door de mode, een beroemde televisiehond of een bekende reclame hond. Die worden soms in massale hoeveelheden gefokt zonder naar de kwaliteiten van de ouders te kijken.

Rashonden, al of niet met stamboom, zijn niet minder sterk dan kruisingen als ze van een goede fokker komen.

Kruisingen of bastaardhonden kunnen alle goede en slechte eigenschappen hebben van raszuivere honden, maar vermits hun afkomst dikwijls onbekend is, weet men niet hoe ze als volwassen hond zullen zijn.

Niet alle honden zijn voor iedereen geschikt. Zo zullen jonge kinderen en oudere mensen een grote hond moeilijk kunnen in toom houden.

 

Het geslacht

Reu of teefje, ze hebben elk hun voor- en nadelen, hun gedrags- en lichaamskenmerken.

Een teef wordt tweemaal per jaar loops, maar is aanhankelijker dan een reu. Een reu loopt gemakkelijker weg en kan dominanter zijn dan een teefje.

 

Waar haal ik hem vandaan?

Vroeg en veelvuldig contact met volwassenen, kinderen, soortgenoten en andere dieren is dikwijls een pluspunt.

Bij een fokker van maximum 3 rassen. Het is niet overbodig bij hem langs te gaan vóór de pups geboren zijn en als ze enkele weken oud zijn, maar nog niet oud genoeg om ze mee naar huis te nemen. De omgeving moet proper, goed verlucht en voldoende ruim zijn.

Vraag in ieder geval om de moeder te mogen zien bij het afhalen van de pup. Laat hem ook nooit thuis bezorgen, maar ga hem ter plaatse halen.

Bij een particuliere fokker waar moeder en jongen in huis leven. Ga ook eerst eens langs als de pups nog maar een paar weken oud zijn.

Bij een kennis: dan kan u een duidelijker idee hebben over de levensomstandigheden van moeder en pups

Bij een vereniging voor dierenbescherming: de afkomst is niet altijd zeker en bij oudere honden weet men niet waarom ze afgestaan zijn.

Welke pup kiezen?

De verschillen tussen individuen van hetzelfde nest kunnen groter zijn dan verschillen tussen de rassen zelf. Geen enkele test kan met zekerheid het toekomstig gedrag van een pup bepalen. De test van Campbell kan de meest uiterste individuen eruit halen: de schuwe en de agressieve.

U kan best het volledige nest gedurende een tijd bestuderen. De reacties van de pups ten opzichte van uzelf, de fokker, de andere pups en eventueel ook andere dieren geven een goed beeld van hun persoonlijkheid. Men mag zich niet baseren op een te snelle indruk.
De reden dat een pup direct naar u komt, is niet altijd liefde op het eerste gezicht. Het kan dominantie zijn t.o.v. zijn nestgenoten. Een pupje dat in een hoekje blijft liggen kan gedomineerd worden door zijn soortgenoten, bang zijn of ziek zijn.

 

Waarop letten?

Een hond blijft best bij zijn moeder tot hij zeven weken is ogen, oren en neus moeten proper zijn. De vacht moet glanzend en gaaf zijn; aan de haren rond de aars mag geen mest kleven; kleine zwarte korreltjes in de pels kunnen op vlooien wijzen

een kleine verdikking halverwege de buik, die verdwijnt als je er op drukt wijst op een navelbreuk in of rond het hok mag geen braaksel of diarree liggen het pupje moet speels zijn hij zou al een paar keer moeten ontwormd zijn

 

Wettelijke aspecten

Identificatie is verplicht voor alle honden vóór ze verhandeld worden en voor pups, geboren na 1 september 1998. Bij pups moet het ook gebeuren als ze niet verhandeld worden en vóór de leeftijd van 4 maand.

 

2 mogelijkheden:

elektronische identificatie door chip:

-pijnloos, onderhuids aangebracht

-onuitwisbaar

-Europees aanvaard

-in sommige landen als enige officiële methode aanvaard tatoeage

-dieronvriendelijk tenzij onder verdoving

-dikwijls na verloop van tijd moeilijk leesbaar

 

Brugsesteenweg 605, 9030 Mariakerke (Gent), Tel. 09 226 68 46, Gsm 0475 27 88 96