Dierenartsencentrum

"DE BRUG"

Knaagdieren en Lagomorfen

 

Het konijn

Het konijn is geen knaagdier, maar behoort tot de Lagomorfen (haasachtigen). Het verschil is dat konijnen 2 extra kleine stifttandjes hebben achter hun grote bovensnijtanden.

 

Hoe huisvest je best je konijn?

Een konijn heeft wel wat ruimte nodig. De kooi moet minstens 4x zo lang zijn als het konijn wanneer hij uitgestrekt ligt, en minstens zo hoog dat hij kan rechtstaan op zijn achterpootjes zonder dat zijn oortjes de bovenkant raken. Als bodembedekking gebruik je best hooi  of houtschaafsel.

 

1,2 of meerdere konijnen?

Een konijn heeft wel graag gezelschap, maar aanvaardt niet elke metgezel . Een mannetje en vrouwtje gaan het best samen, maar dan castreer je best het mannetje op 3,5 à 4 maanden als je geen nestjes wil. 2 vrouwtjes gaan meestal ook samen,  maar 2 mannetjes kunnen alleen samen als het 2 broertjes uit hetzelfde nestje zijn en je ze allebei vroeg castreert.

Pas op : het komt heel vaak voor dat je in de winkel 2 vrouwtjes vraagt, en thuiskomt met 1 vrouwtje en 1 mannetje. Laat eventueel bij twijfel het geslacht nog eens controleren door een dierenarts.

 

Voeding

Konijnen hebben een zeer lang spijsverteringsstelsel en tanden die  hun hele leven lang doorgroeien. Daardoor hebben ze speciale behoeftes wat hun voeding betreft.

Een konijn moet voor zijn spijsvertering en voor de slijtage van  zijn tanden veel vezels eten. Geef hem daarvoor altijd veel en vers smakelijk hooi.

De ideale konijnenvoeding bestaat uit hooi, gras en groenten, zoals een konijn in de natuur eet. Daarbij mogen wat korrels gegeven worden, maar maximum 20 gram per kg lichaamsgewicht per dag. Best geef je dan ook pellets waarbij in één korrel alle voedselbestanddelen zitten ,en geen graanmengeling omdat konijnen kieskeurig kunnen zijn, waardoor ze tekorten kunnen krijgen.

-Groenten die een konijn mag eten: broccoli,peterselie, waterkers, basilicum, boerenkool, witloof, wortels + het groen van de wortel, rode bietenloof, andijvie, paardenbloemen, weegbree. Max 50-100 gr/kg lichaamsgewicht per dag.

-Groenten die je best mijdt: prei, kool, ui, knoflook, aardappel

-Fruit: enkel als een verwennerijtje, niet veel en niet te vaak!

Als je konijn niet gewend is om verse groenten en gras te eten, moet je hem daar geleidelijk aan  laten wennen, anders kan hij diarree krijgen.

 

Voortplanting, of hoe deze te voorkomen:

Konijnen worden geslachtsrijp op 3-5 maanden. Een vrouwelijk konijn of moertje wordt dan ook best gesteriliseerd op 5 maanden, het mannetje of rammelaar zelfs al op 4 maanden.

Wil je toch een nestje, dan wacht je beter tot het vrouwtje minstens 6 maanden is vooraleer je haar laat dekken. De dracht duurt ongeveer 1 maand. Kleine konijntjes worden blind en naakt geboren, en liggen verstopt in een gezellig nestje van haar van de moeder. Ze blijven best 7-8 weken bij de moeder.

 

Vaccinatie:

Er komen bij konijnen 2 levensgevaarlijke virale ziekten voor: RHD (rabbit hemorragic disease) en MYXOMATOSE.

RHD kunnen ze krijgen door gras te voederen waarop ook wilde konijnen lopen, en heeft meestal geen symptomen, je vindt gewoon je konijntje dood in zijn hokje. Myxomatose wordt door muggen overgebracht en geeft koorts, zwelling van de oogleden, neusspiegel en geslachtsdelen. Beide ziektes zijn meestal dodelijk.

Gelukkig kun je je konijntje hiertegen beschermen door het elk half jaar te laten vaccineren. Wij organiseren elk voorjaar en elk najaar een vaccinatieweek. Indien je hiervan verwittigt wenst te worden, neem dan gerust contact met ons op.

 

Meest voorkomende problemen en ziektes bij konijnen:

-gebitsproblemen

 

-spijsverteringsproblemen: diarree of geen stoelgang, tympanie

 

-blaasgruis en –stenen

 

-huidschurft , oorschurft en andere parasieten

 

-ademhalingsproblemen zoals “besmettelijk snot"

 

-myxomatose en rhd

 

-scheve kopstand: door E. Cuniculi of Pasteurella of andere oorzaken

 

-in de zomer: vliegeneitjes, die als ze uitkomen vleesmaden geven. Dit noemt men miasis

 

 

 

Zeer belangrijk!

Een konijn dat 24 uur niet eet ,of 24 uur geen stoelgang maakt is een noodgeval!!!

Een konijn dat “wat stilletjes zit” is al langer ziek dan u denkt, dus wacht er niet te lang mee om hem te laten onderzoeken!

 

Brugsesteenweg 605, 9030 Mariakerke (Gent), Tel. 09 226 68 46, Gsm 0475 27 88 96